DEALER AAN HET WOORD

Fietsenwinkel ten Tusscher

Fietsenwinkel Ten Tusscher Enschede

In Enschede Overijssel vindt u Fietsenwinkel Ten Tusscher. Ten Tusscher is al vele jaren een begrip in Enschede en omstreken...

lees meer

Merkenoverzicht

Versnellingsnaaf: Hoe schakelt jouw fiets?

Print
Door Redactie Tweedehandsfiets.com 19 maart 2015 Laat een reactie achter Ga naar de reacties

VersnellingsnaafVersnellingsnaaf: Hoe schakelt jouw fiets?

In de fietsbranche zijn tal van verschillende versnellingssystemen te koop. Elke moderne fiets heeft tegenwoordig versnellingen. We praten vaak over een versnellingsnaaf of een derailleur systeem. In dit blog artikel gaan wij wat dieper in op de versnellingsnaaf.

De grootste producent van versnellingsnaven is Shimano. Op bijna iedere fiets in Nederland is wel een onderdeel te vinden van dit Japanse merk. Een versnellingsnaaf is een gesloten schakelsysteem dat zich in de achternaaf van de fiets bevind. Een versnellingsnaaf is bijna onderhoudsvrij en als fietser hoef je er dan ook maar weinig aan te doen. De fietsendealer zal deze naaf bij een grote beurt voorzien van de juiste smering.

Een versnellingsnaaf wordt doorgaans gecombineerd met een gesloten kettingkast. Deze gesloten kettingkast is gezien het Nederlandse klimaat een zeer gewild item bij forenzen. Om deze reden zie je de versnellingsnaaf ook terug op verschillende elektrische fietsen. Shimano levert versnellingsnaven met 3, 4, 5, 7, 8 of 11 versnellingen. De meest voorkomende naaf van Shimano is de Nexus naaf. Deze vindt je dan ook in veel fietsen terug.

Hieronder leggen wij jou graag uit wat de verschillen tussen de Nexus naven zijn.

Nexus 3

Nexus 3 is een 3 versnellingsnaaf die meestal gemonteerd wordt in een fiets voor kinderfietsen en  stads- en trendy fietsen. Deze bevinden zich vaak in een prijsklasse tot € 600,-.

Nexus 4

Nexus 4 is een versnellingsnaaf die in de jaren 90 veel is toegepast. Inmiddels is deze uit het assortiment verdwenen. Uiteraard zit deze nog wel op veel tweedehands fietsen.

Nexus 5

Nexus 5 is een versnellingsnaaf die de laatste paar jaar zijn intreden heeft gemaakt in de fietsindustrie. Deze naaf is geproduceerd om een prijsklasse op te vullen van € 600 - €800. 
Helaas heeft Shimano dit jaar besloten de productie van deze naaf te staken.

Nexus 7

Deze naaf is het meest geliefd in de fietsindustrie. Dat komt omdat deze goed betaalbaar is. Deze naaf heeft zijn kwaliteit inmiddels goed bewezen. De Nexus 7 wordt daarom al vele jaren geleverd in fietsen rond de prijsklasse van € 800,-.

Nexus 8

Nexus 8 is een verbeterde versie van de Nexus 7. Deze naaf bied naast een grotere overbrenging ( 307 % t.o.v. 244%) een beter comfort. Dit komt doordat het verschil tussen de versnellingen kleiner is.

Nexus 8 Premium

Deze naaf is een verbeterde versie van de Nexus 8 naaf. De premium variant is te herkennen aan de rode streep over de buitenkant van de naafhuls. De premium naaf heeft een langere levensduur en een lagere rolweerstand (door het gebruik van naaldlagers). Daarnaast is deze naaf ook iets lichter. De premium naaf wordt gebruikt voor de beste fietsen en is doorgaans te vinden in fietsen rond de € 1000,-.

Alfine 8 en 11

Naast een Nexus serie bied Shimano ook een Alfine serie. Deze worden geleverd in een 8 en 11 versnellings keuze. De Alfine serie is de sportievere naaf en wordt daarom doorgaans gemonteerd in de sportievere fietsen. Hierbij geeft Shimano de mogelijkheid om deze te combineren met een hydraulische schijfremsysteem. De fietsen die voorzien zijn van deze naaf hebben meestal geen gesloten kettingkast, dit om het sportieve karakter te onderstrepen.

Posted in: Techniek
Laat een reactie achter
Geen reacties