DEALER AAN HET WOORD

Fietsenwinkel ten Tusscher

Fietsenwinkel Ten Tusscher Enschede

In Enschede Overijssel vindt u Fietsenwinkel Ten Tusscher. Ten Tusscher is al vele jaren een begrip in Enschede en omstreken...

lees meer

Merkenoverzicht

Tweedehands Mountainbike: Wielmaat

Print
Door Redactie Tweedehandsfiets.com 16 december 2014

Tweedehands Mountainbike: Wielmaat

Tweedehands mountainbikeWat zijn nou de voor- en nadelen van de verschillende wielmaten die op dit moment verkrijgbaar zijn bij de tweedehands mountainbikes. Wij leggen jou in deze blog graag uit wat de verschillen zijn tussen deze maten en helpen jou graag een handje op weg om de juiste keuze te maken.

Tot een tijdje geleden was er maar één wiel maat bij een tweedehands mountainbike; de 26 inch. Tegenwoordig is er keuze tussen 26-, 27,5- en 29 inch.

29 inch:

Op dit moment is een 29 inch tweedehands mountainbike erg populair. Een 29 inch mountainbike wordt ook wel een 29er genoemd en is eigenlijk fiets met een 28 inch wiel. 29 inch staat voor de wiel maat inclusief de buitenband. Het is dus simpel weg een mountainbike met grote wielen.

Een tweedehands mountainbike met 29 inch wielen rolt gemakkelijker over obstakels. Neem het voorbeeld dat er twee balken uit elkaar liggen op een bepaalde afstand en dat een 29er wiel er net niet tussen zou vallen. In dit voorbeeld zal een kleiner wiel hier natuurlijk wel tussen vallen. Wat wij hier mee bedoelen is dat je met een 29 inch tweedehands mountainbike overal vlotter overheen fietst waardoor je meer controle hebt op uiteenlopende terreinen. Eens op tempo behoudt een 29 inch wiel zijn snelheid veel beter dan een kleiner wiel en biedt dit dus aanzienlijke voordelen op vlak of goed rollend terrein.

Ook is een 29er wiel een stuk comfortabeler dan een kleiner wiel. Rij je met een 29 inch tweedehands mountainbike bijvoorbeeld naar een opstapje van 130 mm hoogte, dan zal dat obstakel onder een 6,1% lagere hoek ‘aanvallen’ dan een 26 inch wiel. Doordat het wiel groter is raakt een langer stuk van het loopvlak van de band de grond. Dit extra rubber aan de grond resulteert in superieure grip op mulle en rotsige ondergronden. 

Een 29 inch tweedehands mountainbike biedt dus vele voordelen ten opzichte van een kleiner wiel. Nou is het dus een logische denkwijze dat je gaat denken waarom je dan zou kiezen voor een kleiner wiel. Hieronder leggen wij jou graag uit wat hier de voordelen van zijn ten opzichte van een groter wiel.

Tweedehands mountainbike

27,5 inch (650B):

Het kan zijn dat je een 29 inch wiel te groot vindt. Een 29er is immers erg groot en wanneer je niet zo groot bent ziet dat er niet alleen beetje vreemd uit, maar is er ook wat behendigheid nodig om dit goed te beheersen. Ook kan de keuze op een 27,5 inch mountainbike vallen als je keuze valt op een fiets die sterk is op strakke singletracks of de brute downhills. Een 27,5 inch tweedehands mountainbike is dan voor jou een betere keuze. 

Een 27,5 inch wiel wordt ook wel 650B genoemd. 650B is 30 mm groter dan een 26 inch wiel. Dit zorgt ervoor dat de band ongeveer 50 mm groter is in vergelijking met een 26 inch wiel. Ten opzichte van een 29 inch wiel biedt een 650B een hogere torsie stijfheid en is het gemakkelijker om hiermee te versnellen.

Conclusie:

Een tweedehands mountainbike met 29 inch wielen biedt dus veel voordelen. Zeker in Nederland komt je met een 29er erg goed uit de voeten. Een 27,5 inch mountainbike is echter een betere keuze wanneer je gaat voor het ruigere terrein of als je een kleinere frame maat nodig hebt. 

Posted in: Techniek