DEALER AAN HET WOORD

Fietsenwinkel ten Tusscher

Fietsenwinkel Ten Tusscher Enschede

In Enschede Overijssel vindt u Fietsenwinkel Ten Tusscher. Ten Tusscher is al vele jaren een begrip in Enschede en omstreken...

lees meer

Merkenoverzicht

Remsysteem: Hoe remt jouw fiets ?

Print
Door Redactie Tweedehandsfiets.com 7 mei 2015 Laat een reactie achter Ga naar de reacties

RemsysteemRemsysteem: Hoe remt jouw fiets ?

Elke fiets in Nederland is voorzien van een remsysteem, maar welk remsysteem zit er op jouw fiets en welke werkt het beste ? In deze blog leggen wij jou graag uit wat de verschillen zijn tussen de verschillende remsystemen.

Hydraulisch en mechanisch:

Het verschil tussen hydraulisch en mechanisch is de werking van het systeem. Een mechanisch systeem werkt door middel van een kabel. Dit systeem werkt één op één tussen de remhendel en het remblok en vergt wat meer kracht dan het hydraulische systeem. Het hydraulische systeem werkt op oliedruk. Voor dit systeem is veel minder kracht nodig in de remhendel om een grotere kracht uit te oefenen op de remblokken.

Velgrem systeem: 

Een velgrem systeem werkt in de basis altijd hetzelfde. Doormiddel van een remhendel worden de remblokken op de velg gedrukt. Dit kan zowel bij het hydraulische als het mechanische systeem. Het velgremsysteem is onder te verdelen in verschillende systemen:

Cantilever remmen: 

Remsysteem

Dit remsysteem was het eerste velgremsysteem. Inmiddels wordt dit bijna niet meer toegepast.


 

 

 

 

 

V-Brake:

Remsysteem

Dit is het meest bekende systeem in de fietsbranche op dit moment. 


 

 

 

 

 

Remhoef:

Remsysteem

Een systeem dat alleen wordt toegepast op de racefiets.

 

 

 

 

 

 

Schrijfrem:

Remsysteem

Een schijfremsysteem werkt in principe hetzelfde als een velgremsysteem. Hierbij kun je de schijf vergelijken als het complete wiel van een velgremsysteem. Bij een schijfremsysteem is het oppervlak waarop geremt wordt alleen veel kleiner dan bij een velgremsysteem. Hierdoor heb je veel meer controle over je rem actie. Om deze reden zit een schijfremsysteem doorgaans ook op een mountainbike. Een moeilijke remmanoeuvre of  afdaling kan op deze manier gecontroleerd worden uitgevoerd.

Onlangs is de schijfrem voor het eerst geintroduceerd op de racefiets. Iets waar de wereldwielerbond UCI (Union Cycliste Internationale) jaren lang op tegen was.  Normaal worden nieuwe inovaties eerst getest door de prof’s , maar in deze situatie hebben de fabrikanten (shimano en sram) er voor gekozen eerst de consumentenmarkt op te gaan. Onder het slogan ‘’ What the pro's can't have now, you can’’.

Op 14 april van dit jaar heeft de UCI bekend gemaakt dat de profs in augustus en september  mogen
testen met schijfremmen. De ploegen mogen zelf 2 wedstrijden selecteren die ze willen fietsen met schijfremmen. In het wedstrijdseizoen van 2016 krijgen deze testen een vervolg om misschien vanaf 2017 gelegaliseerd te worden tijdens de worldtour wedstrijden.

Wij wachten in spanning af.

Terugtraprem:

Het meest bekende remsysteem is het terugtrap systeem. Door middel van het achteruit draaien van het achtertandwiel wordt er een remsegment binnen in de naaf tegen de naafhuls gedrukt. Hierdoor verminderd de snelheid van het achterwiel . Dit remsysteem vind je meestal op oma fietsen en kinderfietsen.


Posted in: Techniek
Laat een reactie achter
Geen reacties