DEALER AAN HET WOORD

Fietsenwinkel ten Tusscher

Fietsenwinkel Ten Tusscher Enschede

In Enschede Overijssel vindt u Fietsenwinkel Ten Tusscher. Ten Tusscher is al vele jaren een begrip in Enschede en omstreken...

lees meer

Merkenoverzicht

Goedkope Tweedehands Racefiets Kopen: Waar moet je op letten

Print
Door Redactie Tweedehandsfiets.com 10 december 2014 Laat een reactie achter Ga naar de reacties

Goedkope Tweedehands Racefiets Kopen: Waar moet je op letten

Goedkope tweedehands racefiets kopen

Wil je gaan beginnen met wielrennen of ben je opzoek naar een andere racefiets? Een goedkope tweedehands racefiets kopen is een betere keuze dan een nieuwe racefiets. In deze blog leggen wij jou graag uit waar je op moet letten bij goedkope racefietsen. 

Als je een goedkope tweedehands racefiets kopen wil kijk je natuurlijk naar goedkope racefietsen die passen binnen jouw budget en die aan jouw eisen voldoen. Naast prijs en smaak zijn er echter andere zaken die misschien wel belangrijker zijn. 

Frame:

Vaak kijkt men wanneer men een goedkope tweedehands racefiets kopen wil, bij de aanschaf goedkope racefietsen allereerst naar de schakelgroep en uiterlijk. Echter is een frame het belangrijkste onderdeel van een fiets. De hoeveelheid kracht die je zet op de fiets moet vlekkeloos overvloeien naar het achterwiel, waardoor je een hoog rendement uit de goedkope racefietsen haalt. Ook het stuurgedrag wordt bevorderd door het frame. Een frame dat minder stijf/stabiel is, zal onvertrouwd aanvoelen en kan zelfs in een afdaling beginnen te trillen. Een stabiel frame zal dus vertrouwder aanvoelen en levert een hoger rendement op. Hierdoor fiets een stabieler frame een stuk makkelijk en voelt het alsof je één bent met de fiets. Er zit veel verschil tussen de verschillende merken in de frame kwaliteit. Laat je dus altijd goed voorlichten door één van onze aangesloten dealers over het frame wanneer je een goedkope tweedehands racefiets kopen wilt.

Juiste framemaat:

Hoe weet je nou naar welke framemaat je moet kijken als je een goedkope tweedehands racefiets kopen wilt. Dit heeft natuurlijk met jouw lichaamslengte te maken maar dit zegt niet altijd welke framemaat juist is bij goedkope racefietsen. Ben je bijvoorbeeld 1.80 meter, dan zal je al snel gaan kijken naar een 58 cm frame. Echter staat die 58 cm voor de hoogte van het frame (gemeten vanaf bovenkant frame tot hart trapas). Voor de juiste zithouding is de lengte van het frame en de hoogte van de balhoofdbuis eigenlijk veel belangrijker bij goedkope racefietsen.

Dit heeft namelijk te maken met het volgende: iedere fietsfabrikant maakt haar goedkope racefietsen op een andere manier en dus ook met een andere geometrie. Het kan best zo zijn dat wanneer je een goedkope tweedehands racefiets kopen wil, je goedkope racefietsen  tegen komt waarvan de hoogte 58 cm is, maar dat deze maar 56 cm lang is. De lengte van het frame is belangrijk omdat hier nog maar weinig mee te spelen is. Dit is alleen te vervangen door een andere stuurpen, die maar in beperkte maten en graden verkrijgbaar is. Ook is de hoogte van de balhoofdbuis bepalend of het een geschikte tweedehands racefiets voor jou is. Is de fiets namelijk te diep aan de voorzijde, dan kan het best zo zijn dat je lichamelijk geen goede houding aan kunt nemen. Andersom geldt hiervoor precies het zelfde: is de fiets aan de voorzijde aan de hoge kant dan kom je weer op het punt dat je te recht op zit. Onze aangesloten dealers kunnen hier mee spelen doormiddel van het wijzigen van de stuurpen, maar zoals je begrijpt is de basis de juiste framemaat. Onze dealers voorzin je graag van een passend advies met betrekking tot de juiste framemaat als je een goedkope tweedehands racefiets kopen wilt.

Schakelgroep:

Wanneer je de tweedehands racefiets met de juiste framemaat hebt gevonden dan is een schakelgroep natuurlijk een belangrijk aandachtspunt. Dit is tevens toch de aandrijving van goedkope racefietsen en zonder een schakelgroep kom je nergens. 

Een schakelgroep moet passen bij het gebruik wat jij met de racefiets wilt gaan doen. Neem bijvoorbeeld een wedstrijdrenner die in het peloton aanzet op een snelheid van 50 km/h. Op dat moment komt er een enorme kracht vrij op de onderdelen en is het dus noodzaak dat de racefiets over goede onderdelen beschikt. Wanneer je voor recreatie een goedkope tweedehands racefiets kopen wilt heeft het materiaal natuurlijk een stuk minder te voorduren. Je schakelt een keer lichter of zwaarder wanneer dat nodig is en neemt hier zo nodig een kracht voor terug. Het materiaal heeft hier dus een stuk minder te lijden. Beter materiaal neemt natuurlijk een prijskaartje met zich mee terwijl die mindere schakelgroep prima voldoet aan jouw gebruik.

Denk dus altijd goed na wat je belangrijker vindt wanneer je een goedkope tweedehands racefiets kopen wilt. Een goed frame dat de juiste afmeting heeft, of een kwalitatief betere schakelgroep. 

Tip: kijk eens tussen het aanbod tweedehands racefietsen

Posted in: Koop advies
Laat een reactie achter
Geen reacties