DEALER AAN HET WOORD

Fietsenwinkel ten Tusscher

Fietsenwinkel Ten Tusscher Enschede

In Enschede Overijssel vindt u Fietsenwinkel Ten Tusscher. Ten Tusscher is al vele jaren een begrip in Enschede en omstreken...

lees meer

Merkenoverzicht

Goedkope elektrische fiets: welke past bij jou?

Print
Door Redactie Tweedehandsfiets.com 2 december 2014

Goedkope elektrische fiets: welke past bij jou?

Goedkope elektrische fiets

Een goedkope elektrische fiets is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Nederland. Waar dit begon als de uitvinding van de eeuw voor ouderen en mensen met medische klachten, is het nu een fiets voor iedereen. Snel van A naar B voor zowel een forens als een stadsfietser, met een e-bike is het geen probleem.

Sparta was de eerste fabrikant die de goedkope elektrische fiets zeer groot aanpakte in Nederland. In 1998 introduceerde zij haar eerste fiets die de naam Pharos droeg. Deze werd aangedreven door een elektromotor die door Yamaha ontwikkeld was.

De goedkope elektrische fiets is simpel weg een fiets die door een elektro motor wordt aangedreven al dan niet in combinatie met spierkracht. In Nederland noemt men dit ook wel een fiets met trapondersteuning.

Vandaag de dag heeft u keuze uit drie type motoren:

Middenmotor:

Op dit moment is het kiezen voor een middenmotor de populairste optie als we kijken naar de aanschaf van een fiets met ondersteuning. De middenmotor geeft meer ondersteuning en creëert een fijnere fietservaring dan andere motoren die worden aangeboden.

De middenmotor is natuurlijk niet voor niets zo populair. Het biedt vele voordelen waarvan het grootste voordeel is dat de middenmotor niet het wiel, maar de pedalen aandrijft. Dit zorgt voor een prettige trapervaring en wordt dan ook door veel mensen als zeer comfortabel ervaren. Elektrische fietsen met een voor- of achterwielmotor kunnen worden ervaren alsof u wordt voortgeduwd. Natuurlijk bent u hier naar opzoek maar de middenmotor geeft je een meer natuurlijker gevoel vanuit de trapbeweging. 

De middenmotor heeft echter wel een groot nadeel. Het geluid van de motor! Dit wordt veroorzaakt door de tandwielen in de motor. Deze zetten een hoger toerental om een lager toerental wat past bij jouw trapritme. Het geluid is echter per e-bike verschillend. Wat hier de exacte reden van is, is nog niet bekend. 

De middenmotor is echter wel duurder in aanschaf. Mocht u dus opzoek zijn naar een fiets met ondersteuning in een lagere prijsklasse dan kun je beter voor een voor- of achterwiel motor kiezen. 

Voorwielmotor:

De voorwielmotor is een goedkopere keuze in de aanschaf van een goedkope elektrische fiets. Volgens veel meningen is een voorwielmotor mooier, omdat deze fraaier is weggewerkt en zodoende beter past bij het design van de fiets.

Ook geldt er voor een voorwielmotor dat deze minder geluid maakt dan een e-bike met middenmotor. Dit is echter niet voor alle modellen het geval. Ook is de voorwielmotor minder onderhoudsgevoelig dan andere motoren en heb je mogelijkheid tot keuze voor een gesloten kettingkast.

Een groot nadeel van een voorwielmotor is dat je het gevoel krijgt dat er aan het stuur getrokken wordt. Daarbij kan het voorwiel onder bepaalde omstandigheden zelfs wegglijden. Dit kan erg vervelend zijn tijdens winterse omstandigheden of op zandwegen. Doordat de motor in de voorzijde van de fiets zit, heeft het ook een zwaarder stuurgedrag is en is de fiets lastiger op te tillen aan de voorzijde.

Achterwielmotor:

Doordat de achterwielmotor in het achterwiel zit gemonteerd, geeft deze fiets de meest natuurlijke rijbeleving. De reden hiervan is omdat de ‘normale’ fiets ook wordt aangedreven door het achterwiel. 

Het grootste voordeel van een achterwielmotor is dat je meer gevoel hebt van een zetje in de rug. Dit is het tegenovergestelde van een goedkope elektrische fiets met voorwielmotor, waar je juist het gevoel krijgt dat je vooruit wordt getrokken. Ook stuurt een fiets met achterwielmotor strakker, is het gewicht van de fiets lager en is er ruimere keus aan versnellingsopties, waardoor je met name in heuvelachtig terrein beter af bent. 

Een groot nadeel van een goedkope elektrische fiets met achterwielmotor is dat je geen combinatie met een dichte kettingkast met naafversnelling kunt gebruiken. Je bent dus gebonden aan een derailleur wanneer je kiest voor een achterwielmotor. Een ander nadeel is het verwijderen van het achterwiel bij het wisselen van een band. Dit is geen klus om zelf te doen, aangezien na de bandenwissel de ondersteuning met een computerprogramma opnieuw moet worden afgesteld. 

Ook is achterwielmotor aan de achterzijde zwaarder en kun je de fiets lastiger verplaatsen. In vergelijking tot een middenmotor is het gewicht beter verdeeld en ligt het zwaartepunt ook lager.

Tip: kijk eens tussen het aanbod tweedehands elektrische fietsen

Posted in: Koop advies