DEALER AAN HET WOORD

Fietsenwinkel ten Tusscher

Fietsenwinkel Ten Tusscher Enschede

In Enschede Overijssel vindt u Fietsenwinkel Ten Tusscher. Ten Tusscher is al vele jaren een begrip in Enschede en omstreken...

lees meer

Merkenoverzicht

Elektrische fiets: Hoe om te gaan met de versnellingen

Print
Door Redactie Tweedehandsfiets.com 24 februari 2015 Laat een reactie achter Ga naar de reacties

Elektrische FietsElektrische fiets: Hoe om te gaan met de versnellingen

Bij een elektrische fiets spelen de versnellingen een belangrijke rol. Het bepaalt het aantal omwentelingen van de benen en bij juist gebruik hiervan vergroot je de actieradius van jouw e-bike. Wij leggen jou in deze blog graag uit hoe je het beste kunt omgaan met de versnellingen in combinatie met de ondersteuning die de motor jou geeft.

Derailleurversnelling

Een derailleur versnelling bestaat deze tijd meestal uit 27 versnelling. Dit betekend in de meeste gevallen dat de fiets beschikt over 3 bladen voor en 9 tandkransjes achter. Zoals wij eerder in andere blogs al schreven is een derailleur systeem erg geschikt voor lange afstanden en heuvelachtig terrein en toegankelijk voor onderhoud. 

Een veel gemaakte fout bij een derailleur systeem is dat fietsers vaak ik één en dezelfde versnelling rijden. Het probleem wat dan ontstaat is dat men bij wegrijden vaak erg veel kracht van de motor vraagt. Het is dus noodzaak om voortijdig terug te schakelen, om zo in een lichte versnelling uit stilstand weg te rijden.

Naafversnelling

De standaard naafversnelling bestaat meestal uit 7 of 8 versnelling en wordt vaak gekozen om zijn gesloten systeem. Echter op het gebied van naafschakeling zitten de fabrikanten niet stil. Sinds een aantal jaren beschikt Shimano over de Alfine naaf met 11 versnellingen en beschikt Rohloff al langer over de naafversnelling met 14 versnellingen.

Het voordeel van een naafversnelling is dat je kunt schakelen in stilstand. In tegenstelling tot een derailleurversnelling hoef je dus niet voortijdig te bedenken dat je terug moet schakelen bij stilstand. Een nadeel van een gesloten systeem is natuurlijk wel dat wanneer je langere afstanden fietst, je de ketting moeilijk kunt onderhouden.

Hoe om te gaan met versnellingen

Op een elektrische fiets rijdt men vaak in één versnelling en maakt men gebruik van de kracht van de motor. Het zoeken van de juiste combinatie tussen versnellingssysteem en ondersteuning is dan ook niet altijd even gemakkelijk. De motor in fiets dient natuurlijk ter ondersteuning. Handig is dus om te denken vanuit het punt dat je fietst zonder ondersteuning. Wanneer je in een zware versnelling fiets kost het jezelf veel kracht en zal je dus eerder vermoeid raken. In een lichtere versnelling gaat het beentempo omhoog maar kost het wel minder kracht om voorruit te raken. Zo houdt je het langer vol om een grotere afstand te fietsen.

Wanneer we daar nu weer de ondersteuning bij pakken wordt die kracht natuurlijk opgevangen door de motor.  Als het jou als fietser minder kracht kost heb je dus naar alle waarschijnlijkheid ook een lagere ondersteuningsstand nodig. Dit in combinatie met een lichtere versnelling zorgt ervoor dat je verder kunt fietsen met jouw elektrische fiets.

Posted in: Techniek
Laat een reactie achter
Geen reacties