DEALER AAN HET WOORD

Fietsenwinkel ten Tusscher

Fietsenwinkel Ten Tusscher Enschede

In Enschede Overijssel vindt u Fietsenwinkel Ten Tusscher. Ten Tusscher is al vele jaren een begrip in Enschede en omstreken...

lees meer

Merkenoverzicht

Derailleur versnelling: Hoe werkt het precies?

Print
Door Redactie Tweedehandsfiets.com 10 april 2015 Laat een reactie achter Ga naar de reacties

Derailleur VersnellingDerailleur versnelling: Hoe werkt het precies? 

In ons vorige blog hebben wij geschreven over versnellingsnaven,  maar dit is slechts 1 van de versnellingssystemen. De meeste sportieve fietsen in ons land zijn voorzien van een derailleur versnelling. Dit is een open schakel systeem dat werkt d.m.v. meerdere, verschillende formaten tandwielen. Een derailleur versnelling bestaat doorgaans uit 7 tot 11 achtertandwielen, ook wel cassette genoemd. Deze cassette kun je combineren met de aanwezige voortandwielen. De voortandwielen worden ook wel cranckstel genoemd. Meestal bestaat dit cranckstel uit 2 of 3 voortandwielen. Door deze tandwielen met elkaar te combineren heeft de fiets veel versnellingen mogelijkheden. Wanneer een fiets met derailleur versnelling bijvoorbeeld 7 tandwielen achter en 3 tandwielen voor heeft, dan maakt het dit samen tot 21 derailleur versnelling keuzes.

Het schakelen:

Het schakelen met een derailleur versnelling moet altijd gebeuren tijdens het fietsen. Belangerijk is om er voor te zorgen dat de spanning op de ketting niet te hevig is. Aan te raden is dan ook om wat kracht terug te nemen tijdens het schakelen. Bij het schakelen zal de derailleur versnelling proberen de ketting op een ander tandwiel te duwen. Om dit te kunnen bereiken zullen deze tandwielen en ketting moeten draaien. Om die reden moet je dus altijd rustig doortrappen tijdens het schakelen.

Derailleur:

Het meganischme dat de ketting op een ander tandwiel duwt heet een Derailleur. Het achter derailleur is voorzien van 2 loop wieltjes en een veer systeem. Dit veersysteem zorgt er voor dat de ketting altijd op spanning blijft bij het gebruik van de verschillende formaten van de achtertandwielen.

Het voordeurrailleur is een schaatsvormige kooi waar de ketting doorheen loopt. Tijdens het schakelen zal deze de ketting op een groter of kleiner voortandwiel duwen.

Weetje:

Wist u dat een derailleur versnelling gemiddeld 10 tot 15 % minder weerstand heeft dan een naafversnellings systeem. Om deze reden is een fiets met derailleur versnelling ook erg gewild bij de meeste mensen die van lekker fietsen houden.

Afstelling:

Veel fietsers vinden het afstellen van een derailleur versnelling erg lastig. Echter komt dit doorgaans doordat ze niet goed weten hoe dit werkt.

Elke derailleur heeft 2 afstel schroefjes. Deze 2 schroefjes bepalen de minimale en maximale uitslag van het derailleur. Dit heeft dus niks te maken met het schakelen zelf. Door deze 2 schroefjes op de juiste diepte af te stellen voorkom je dat de ketting van de tandwielen af kan lopen tijdens het schakelen.

De juiste kabelspanning zorgt er voor dat de ketting slechts 1 tandwieltje per keer verplaatst. Om dit te bereiken adviseren wij eerst de kabel los te maken van het derailleur. Zowel het voor als achter derailleur zullen dan vanzelf (d.m.v. de eigen veerconstructie) naar het uiterste tandwiel gaan. Om te zorgen dat de ketting recht om dit tandwiel loopt kun je het stelschroefje voor de minimale uitslag gebruiken (nog steeds zonder aangesloten kabel). Zodra dit goed loopt sluiten we pas de kabel aan. Voordat je dit doet moet je er voor zorgen dat beide stelbouten aan het begin en eind van de kabel in gedraaid zijn. Sluit nu de kabel weer aan en breng deze ligt op spanning met een van de 2 afstel mogelijkheden aan de uiteindes van de kabel (indien aanwezig). Schakel slechts 1 versnelling bij. Zodra deze lekker loopt is het prima, zo niet dan moet je deze corrigeren met de stelbout van de kabel. Zodra dit prima functioneert schakel je op naar het andere uiterste tandwiel. Mocht de ketting hier niet komen of er over heen gaan, dan kun je deze maximale uitslag corrigeren met de daarvoor bestemde stelschroef. 

Posted in: Techniek
Laat een reactie achter
Geen reacties