DEALER AAN HET WOORD

Fietsenwinkel ten Tusscher

Fietsenwinkel Ten Tusscher Enschede

In Enschede Overijssel vindt u Fietsenwinkel Ten Tusscher. Ten Tusscher is al vele jaren een begrip in Enschede en omstreken...

lees meer

Merkenoverzicht

Bandenspanning: Wat is juist voor jouw fiets?

Print
Door Redactie Tweedehandsfiets.com 11 maart 2015 Laat een reactie achter Ga naar de reacties

BandenspanningBandenspanning: Wat is juist voor jouw fiets?

Wat is de juiste bandenspanning voor jouw fiets? Hierover gaan allerlei verschillende verhalen de ronde. Maar wat is waar en wat niet? Per type band en fiets is het verschillend wat de juiste spanning is. Een racefiets is bijvoorbeeld niet te vergelijken met een kinderfiets. De eerste stelregel is, dat op elke buitenband de maximale hoeveelheid druk staat op welke de buitenband gezet mag worden. Dit wordt uitgedrukt in de eenheid BAR. Dit betekend echter nog niet dat dit de spanning is waarop de band zich moet bevinden. In deze blog leggen wij jou graag uit waar je op moet letten en wat voor jouw fiets de juiste spanning is.  

Stadsfiets/ hybridefiets:

De fiets die iedereen gebruikt voor het dagelijks gebruik, fiets het beste met een bandenspanning rond de 4,5 BAR. Op deze bandenspanning rolt de band het soepelste over het asfalt, zonder de kans op lekrijden of de bekende scheur in de wang van de band (voelt als een slag in het wiel).

Elektrische fiets:

Voor de elektrische fiets geld in principe dezelfde regel als voor de stadsfiets. Hierbij is het wel zorg om vaker te controleren of de band de juiste bandenspanning nog heeft. Aangezien je met een hogere snelheid rijdt is de kans op een glijpartij eerder een feit.

Wist je dat:

  • 1 BAR spanningsverlies, de acceradius  van de accu met 40% doet dalen;
  • De spanning van de fietsband elke week met 0,8 BAR afneemt. Elke 2 weken uw banden oppompen is dus zeker noodzakelijk.

Racefiets:

De meeste racefietsen rijden het beste op een bandenspanning rond de 8 BAR. Dit is echter wel per rijder verschillend. Wanneer je kiest voor wat meer comfort, dan adviseren we iets minder spanning. Voor een strakke racer is iets meer spanning zeker aan te raden. Een tubeless band (zonder binnenband) wordt in de regel voorzien van een kleine 11 bar. Informeer wel bij een luchtdruk boven de 9 BAR of uw velgen wel geschikt zijn voor dit drukverschil. In de band zit dan namelijk meer als 9 BAR bandenspanning en de buitenlucht bestaat uit 1 BAR. Zou je hier niet naar kijken dan kan de buitenband van de velg schieten, met alle gevolgen van dien.

Mountainbike:

De mountainbike is de moeilijkste in deze serie van fietsen. Dit komt omdat het erg afhankelijk is van de breedte van de band, de ondergrond, het gewicht- en stuurmanskunsten van de berijder. De mountainbike wordt normaal gesproken voorzien van een bandenspanning tussen de 2 en 3 BAR. De belangrijkste stelregel bij de mountainbike is: ‘hoe natter de ondergrond; hoe lager de spanning’.

Voor specifieke vragen over jouw bandenspanning kun je natuurlijk altijd het beste terecht bij de  dealer.

Posted in: Techniek
Laat een reactie achter
Geen reacties